PDA

Zobrazit v plné verzi : Doručování balíků

Wary
13.08.2008, 09:34
Ahoj, poslal jsem si jeden balík se spotřební elektronikou a mám pár dotazů.

K doručení do čr. Dle trackingu opustila USA ale u nás není? Co to znamená netuším, prosím kdo ví ať poradí.
EDIT: je to již 10 dní a že by byla 10 dní v letadle co kdesi krouží se mi nezdá.

Dotaz ke clení, když si sem pošlu něco s nižší než reálnou hodnotou stačí si tu nechat napsat od někoho fakturu, dát jí uhrazenou a odeslat na celnici? Jak by zjistili že sem si fakturu neudělal ? :) Co si o tom myslíte?

Forwardo
13.08.2008, 17:54
Ahoj, poslal jsem si jeden balík se spotřební elektronikou a mám pár dotazů.

K doručení do čr. Dle trackingu opustila USA ale u nás není? Co to znamená netuším, prosím kdo ví ať poradí.
EDIT: je to již 10 dní a že by byla 10 dní v letadle co kdesi krouží se mi nezdá.

Dotaz ke clení, když si sem pošlu něco s nižší než reálnou hodnotou stačí si tu nechat napsat od někoho fakturu, dát jí uhrazenou a odeslat na celnici? Jak by zjistili že sem si fakturu neudělal ? :) Co si o tom myslíte?

Pokud jste odeslal zásilku jako Priority Mail International, tak Vám na chvíli uvízne v poštovním skladu, než se vůbec dostane do rukou celníkům. Obecně má pošta možnost beztrestně zdržet zásilku až 30 dnů mezi scannery, tudíž Vaše hračky už dlí ve skladu v Praze Košířích nebo možná v Hostivaři, ale dokud neprojdou skrz scanner, tak to vypadá, jako by stále zásilka visela nad Atlantikem případně ji uneslo UFO.

Důvody jsou v podstatě dva, jedním z nich je to, že pošta nestíhá a to je možná slabé slovo, ale jako státní podnik to má celkem na háku, navíc je doba dovolených, tak si situace ještě zhoršuje namísto aby ji někdo razantně řešil.

Druhým důvodem je to, že tak ušetří práci reklamačnímu oddělení, zavoláte na jejich žhavou linku, nadiktujete kód trackingu a povolaná osoba Vám řekně, že to tam nemají. Ano, nemají to v systému, protože to neprošlo scannerem a Vy jste si nemohli stěžovat.

Je až paradoxní, že se zásilky začínají objevovat zpět na planetě zemi pravě po třiceti dnech, jen nechápu, jak dlouho chce pošta tento stav udržet, protože těch zásilek v nejbližší době rozhodně méně nebude a blíží se vánoce, což jim zlomí vaz.

Jen tak pro zajímavost: v televizi prý kdosi povolaný vyslovil následující čísla: Česká pošta přepravila minulý rok 120.000 zásilek, za tento rok to bylo v prvním pololetí 200.000 zásilek a na celnici přijali nových dvanáct lidí pro kontrolu zvýšeného přilivu zásilek z území mimo EU.

Selskou matematikou mi vychází, že se jedná o ztrojnásobení počtu přepravených zásilek. Pokud přijali 12 nových lidí, znamenalo by to, že jich tam původně pracovalo šest, aby to zvládli?

A nyni něco veselých počtů - když by mělo těch osmnáct nevolníků odbavit v běžné pracovní době 400.000 zásilek, tak to vychází na 400000 /18 pracovniku /40 hodin tydne /50 tydnu v roce = 11 baliku za hodinu, to jest pet minut cisteho casu na zasilku bez zastaveni.

Tipuju, ze vyrizeni jednoho celniho pripadu muze trvat cisteho casu tak 90 minut, pokud se 10% zasilek zadrzi pro celni formality, otevreni zasilky, dolozeni hodnoty prijemcem, vydani zasilky, tak se dostavame na cca 60.000 hodin, ktere nema kdo odpracovat a nebo se snizi pruchodnost celnice. V prepoctu na lidi je to presne 30 novych pracovniku v plne smene na padesat tydnu v roce, kteri v procesu chybi.

Pokud se z techto zasilek vybere prumerne 800 korun na clu a DPH (znacne podhodnocuji), pak je vybrana castka 32.000.000 CZK, 30 novych pracovniku vyjde pri platu 25.000 mesicne na 9.000.000 CZK rocne, zbytek jde do kapsy statu a lidi by byli spokojeni, ze dostavaji svoje zasilky vcas.

Nad tímhle by se měl zamyslet konečně někdo povolaný, než ten průser přeroste přes všechny hlavy a začnou hromadné žaloby v Haagu na stát jako zřizovatele obou institucí, které v tom mají prsty zabořené až po rameno.

P.S. Omlouvám, se, jestli mi sem tam vypadne gramatika, jak se rozčílím, tak jdou nabodeníčka stranou :)

nana
13.08.2008, 18:26
Jen se rozciluj, Forwardo, je fajn te zase videt psat. Od tebe to je vzdycky dost informacne nabity:-)

C.G. Jung
14.08.2008, 11:44
bývalo to horší:

Zásilka podána dne 06.08.2008.
Zásilka dne 07.08.2008 odeslána do České republiky.
Zásilka dne 11.08.2008 převzata vyměňovací poštou 22000 - pošta Praha 120.
Zásilka v průběhu celního odbavení.
Zásilka dne 13.08.2008 odeslána ze vstupní pošty na doručení.
Zásilka přepravována k dodací poště.
Zásilka připravována na dodací poště doručení.
Zásilka doručována dne 14.08.2008 poštou

Wary
15.08.2008, 07:05
A jak to bude když sem celní hodnotu snížil? Stačí jim po rozbalení jen dát fakturu na tu podhodnocenou částku? Pokud bude tedy uhrazená a na věci co obsahuje?

C.G. Jung
15.08.2008, 11:26
Stačí to. Ale když budeš mít smůlu, ohodnotí si to sami a pěkně tě vosolí na cle a dani.